пʼятниця, 4 листопада 2022 р.

 04.11.2022 Інформатика 5й клас

Ми вже говорили, що існують певні операції створення та опрацювання тексту: від його введення до друку. Розглянемо, яким чином можна виконати перший етап створення документа — введення тексту

Традиційним є набір тексту за допомогою клавіатури. У цьому випадку текст вводиться буква за буквою, слово за словом, сторінка за сторінкою. Цей процес є досить копітким і трудомістким.

Курсор — вказівник на поточну позицію; це візуальна позначка на екрані, яка вказує користувачеві, де буде розміщений наступний символ. Текст вводять у вікні документа в тій позиції, де розміщений текстовий курсор (Слайд 16)

Останнім часом у зв’язку з розповсюдженням кишенькових комп’ютерів усе більшої популярності набуває рукописне введення тексту за допомогою графічного планшету, світлового пера, чутливого екрана та інших пристроїв. Менш вживаним способом на сьогодні є голосове введення тексту за допомогою мікрофона. Текстовий процесор Wоrd також має такі можливості, але поки що тільки для китайської, англійської і японської мов.

Після введення тексту користувачеві, як правило, доводиться редагувати текст, виправляючи в ньому помилки, допущені під час введення.

Редагування – перетворення, що забезпечує додавання, видалення, переміщення або виправлення змісту документа.


2. Правила введення тексту: 

Ø робити один пропуск між словами;

Ø розділовий знак не відривати від слова, за яким він стоїть;

Ø після розділового знака ставити пропуск;

Ø після відкритих дужок або лапок відразу писати текст;

Ø закривати дужки або лапки відразу за текстом;

Ø до і після дефісу не ставити пропуск;

Ø до і після тире ставити пропуск;

                Практичні заняття 

1. Відкрити текстовий процесор MS Word. 

2. Відкрити скопіювати текст (Grammarly – новий сервіс, створен    у 2019 році, але відомий далеко за межами. Компанію заснували британці Олексій Франко, Максим Литвин та дмитро Керівний. Суть сервісу полягає в перевірці лексики  мовних зворотів синтаксису українських  текстів. Також тут можна перевірити  важливість контенту.) до текстового документа

3. Відредагувати текст, тобто знайти помилки і виправити їх. 

 4. Перевірити себе (результат має бути таким)

5.Скинути в приватні повідомлення вчителю для перевірки

Домашнє завдання

1. Відкрити текстовий процесор MS Word.
 2. Створити новий документ. 
3. Організувати пошукову роботу на тему «IT-проєкти українців» і ввести два речення про кожен проєкт будь-яким зручним для вас способом.
 4. Зберегти у форматі .DOCX
5.Скинути у приватні повідомлення вчителю.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Практична робота 2 Конфігурація комп’ютера під потребу.

    Практична робота 2 Конфігурація комп’ютера під потребу. Увага! Під час роботи з комп’ютером дотримуйтеся правил безпеки та санітарно-гі...