четвер, 21 вересня 2023 р.

Лобораторна робота №1 9 клас


 

Лабораторна робота № 1

Тема: Складання та випробування електромагніта

Мета: навчитися виготовляти найпростіший електромагніт і з’ясувати, від чого залежить його дія.

Обладнання: штатив, мідний дріт, джерело постійного струму, залізні стрижні (або великі цвяхи), пробник, залізні ошурки, реостат, ключ, амперметр, магнітна стрілка або компас, з’єднувальні проводи.

Виконання роботи:

1. Виготовити два електромагніти з різною кількістю витків. Для цього взяти два залізні стрижні (або великі цвяхи) й намотати на них різну кількість витків мідного дроту: на один стрижень — 20 витків, на другий — 40 витків.

2. Взяти електромагніт із більшою кількістю витків і скласти електричне коло.

3. Замкнути коло й переконатися, що електромагніт притягує залізні ошурки, тобто виявляє магнітні властивості.

4. За допомогою магнітної стрілки визначити полюси отриманого електромагніту. Для цього піднести магнітну стрілку або компас до полюса електромагніту. Якщо магнітна стрілка встановилася південним (S) полюсом до електромагніту, то на електромагніті цей полюс північний (N) і навпаки, тому що різнойменні полюси притягуються.

5. З’ясувати, від чого залежить магнітна дія електромагніту, використовуючи пробник підвішений на штативі та розташований біля одного з полюсів електромагніту.

1) Використавши реостат в обмотці електромагніту з більшою кількістю витків установити силу струму спочатку 0,5 А, а потім 1,5 А. Магнітна дія електромагніту тим більша, чим більша сила струму в обмотці.

2) Вийняти осердя з електромагніту та установити в обмотці силу струму 1,5 А. Наявність осердя збільшує магнітну дію електромагніту.

3) Скласти електричне коло за схемою з електромагнітом, який має меншу кількість витків. За допомогою реостата встановити у колі струм силою 1,5 А. При зменшенні кількості витків в обмотці електромагніту, зменшується його магнітна дія.

Висновок: магнітна дія електромагніту залежить від сили струму в ньому, кількості витків і наявності залізного осердя:

  • чим більша сила струму в обмотці електромагніту, тим більша його магнітна дія;
  • при зменшенні кількості витків в обмотці електромагніту, зменшується його магнітна дія;
  • наявність осердя збільшує магнітну дію електромагніту.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Практична робота 2 Конфігурація комп’ютера під потребу.

    Практична робота 2 Конфігурація комп’ютера під потребу. Увага! Під час роботи з комп’ютером дотримуйтеся правил безпеки та санітарно-гі...