вівторок, 29 листопада 2022 р.

6 клас інформатика Ефекти анімації, рух об’єктів в презентаціях.

 

Анімація - це рух або видозміна об'єктів на екрані. Застосування анімаційних ефектів надає презентації динамічності, а також дає змогу підкреслити деякі ключові моменти її змісту.

Іншим мультимедійним ефектом є відтворення звукових записів. Одні записи дозволяють в процесі демонстрації періодично привертати увагу слухачів до важливої інформації; наприклад, в певний момент демонстрації можуть зазвучати дзвоники. Інші записи роблять перегляд презентації комфортнішим; наприклад, в процесі демонстрації презентації може звучати приємна музика.

Програми розробки презентацій пропонують досить широкий набір звуків (аплодисменти, дзвоники, звук пишучої машинки і інші), проте можна підібрати і інший звук, знайшовши відповідний звуковий файл на локальному комп'ютері або в Інтернеті. Можна також записати будь-який звук з використанням звукового редактора.

АНІМАЦІЙНІ ЕФЕКТИ

Анімаційні ефекти можуть супроводжувати:

• зміну слайдів;

• появу та відображення об'єктів слайда.

Ефект при переході до наступного слайда можна встановити так: Показ слайдов/ Смена слайдов (Переход слайдов) у діалоговому вікні вибрати потрібний ефект.

Якщо цей ефект застосовується лише до одного слайда, то ви­беріть Применить. Якщо цей ефект ви хочете застосувати до зміни слайдів усієї презентації, виберіть Применить ко всем.

АНІМАЦІЯ ОБ'ЄКТІВ СЛАЙДА

До будь-якого об'єкта слайда (тексту, рисунків, таблиць тощо) можна застосувати анімаційний ефект. Будь-який об'єкт, розміщений на слайді, можна примусити виникнути на екрані незвичайно: поступово виявитися, вилетіти збоку, розвернутися до заданого розміру, зменшитися, спалахнути, обертатися і так далі.

Перш ніж застосовувати ефекти, необхідно визначити, які об'єкти будуть анімовані, в якому порядку вони з'являтимуться під час демонстрації, який саме анімаційний ефект буде застосо­ваний після їхньої появи на екрані, з якою метою і скільки він триватиме.

Щоб встановити порядок появи об'єктів на екрані, необхідно виконати такі дії: Показ слайдов/ Настройка анимации вибрати Порядок и время. Вибрати порядок появи об'єктів на екрані. У діалоговому вікні Настройка анимации необхідно вказати, яким чином буде здійснено анімацію: після натискання на кнопку миші (по щелчку) чи автоматично (с предыдущим, после предыдущего) через вказаний про­міжок часу.

Потім у цьому самому діалоговому вікні виберіть закладку Эффекты і вкажіть тип ефекту. Можна вибрати й зву­ковий ефект (стандартний, стереозвук, синтезований чи записа­ний із мікрофона), в супроводі якого об'єкт з'являтиметься на екрані.

Сучасні мультфільми звичайно яскравіші й цікавіші. І діти, й дорослі люблять дивитися мультиплікаційні фільми. Для їх створення автори вигадують героїв і сюжет, роблять ескізи, розробляють сценарій, де детально відображають всі події та структурують їх в певній послідовності. Мало хто знає, що для того щоб його улюблений мультиплікаційний герой «жив» на екрані впродовж однієї хвилини, потрібно близько 1500 малюнків. Раніше кожного з них доводилося малювати вручну на аркуші прозорої плівки, щоб його можна було накласти на фон. Неважко підрахувати, що 10-хвилинний мультфільм складається з 15 000 малюнків. Якщо припустити, що художник зможе виконувати в день по 50 малюнків, то на створення лише одного мультфільму піде близько року.

Комп'ютер істотно полегшує працю художника. Ми з вами в початкових класах познайомилися з програмою для малювання Paint. Що може ця програма?

Введене в комп'ютер зображення можна збільшувати, зменшувати або розмножувати. Для того щоб розфарбувати малюнок, художнику досить ввести в комп'ютер потрібний колір і вказати яку ділянку розфарбовувати. Якщо колір не сподобався, його можна тут же змінити. А раніше потрібно було спочатку очистити плівку від старої фарби і тільки потім нанести на неї нову.

IV. Оголошення теми уроку та очікуваних результатів

Демонстрація презентації – 4 хв

Скажіть, будь ласка, які нові для себе елементи презентацій ви побачили. Сформулювати тему та мету сьогоднішнього уроку до снаги кожному з вас.

Тому темою сьогоднішнього уроку буде «Ефекти анімації, рух об’єктів в презентаціях. Налаштування ефектів анімації об’єктів слайда».


Мультфільми можуть створювати не тільки професійні художники. Будь-яка людина може самостійно створити свій власний мультфільм.

Як ви думаєте, з чим ми будемо займатися сьогодні на уроці?

Сьогодні ми продовжимо знайомитися з комп'ютерною програмою, яка дозволить вам створювати власні мультфільми. Ця програма називається Power Point.

Сьогодні на уроці ми продовжимо знайомство з інтерфейсом програми і створимо рухоме зображення.

Запишемо кілька основних понять:

Анімація - технологія, що дозволяє за допомогою неживих нерухомих об'єктів створювати ілюзію руху.

Мультиплікація - вид мистецтва, твори якого створюються методом покадрової зйомки послідовних фаз руху мальованих об'єктів.

Програми розробки презентацій дозволяють «пожвавити» демонстрацію презентації за допомогою мультимедійних ефектів.

Широко використовується такий мультимедійний ефект, як анімація, тобто створення ілюзії руху об'єктів на екрані монітора. Комп'ютерна анімація використовує швидку зміну кадрів (як це робиться в кіно), яку око людини сприймає як безперервний рух. Чим більша кількість кадрів зміняється за одну секунду (в кіно в секунду зміняється 24 кадри), тим більш повна ілюзія руху виникає у людини.

пʼятниця, 18 листопада 2022 р.

Поняття електронної таблиці. Табличні процесори, їх призначення. Середовище табличного процесора. Об’єкти електронних таблиць – аркуш, клітинка, діапазон клітинок. Адресація

 


Теплота згоряння палива. Коефіцієнт корисної дії нагрівника

                                                     Види палива

Щоб одержати енергію, паливо спалюють. Наприклад, під час горіння метану (основного складника природного газу) відбувається хімічна реакція взаємодії метану та кисню, що супроводжується виділенням теплоти

 Паливом можуть слугувати:

-         природні речовини (кам’яне вугілля, нафта, торф, дрова, природний газ);

-         одержані людиною (гас, бензин, порох, деревне вугілля, етиловий спирт).

Паливо буває:

-         твердим (кам’яне вугілля, торф, дрова, сухе пальне);

-         рідким (нафта, гас, бензин, дизельне паливо);

-         газоподібним (природний газ, пропан, бутан).


                                                Питома теплота згоряння палива

Проведемо дослід №1

Дві однакові склянки наповнимо водою однакової маси. Під однією склянкою запалимо одну таблетку сухого палива, а під другою - дві таблетки. Температуру води в склянках виміряємо за допомогою термометрів. Після повного згоряння сухого палива температура води у другій склянці виявиться вищою, ніж у першій.

Робимо висновок: Кількість теплоти, яка виділяється під час повного згоряння палива, залежить від маси палива.

Проведемо дослід №2

Дві склянки заповнюємо водою однакової маси. Під однією склянкою спалюємо таблетку сухого пального, а під іншою — шматочок деревини, який дорівнює сухому пальному за масою. Після повного згоряння палива вимірюємо температуру води в склянках. Вона виявляється різною.

 Робимо висновок: Кількість теплоти, яка виділяється під час повного згоряння палива, залежить від роду речовини.

Введемо поняття:

Питома теплота згоряння палива — це фізична величина, яка характеризує певне паливо і чисельно дорівнює кількості теплоти, що виділяється під час повного згоряння 1 кг цього палива.

 

Питому теплоту пароутворення позначають символом q.

q=Q/m      [q]=1Дж/кг

Питому теплоту згоряння різних видів палива визначають у лабораторних умовах і заносять до таблиць (див. роздатковий матеріал та  підручник с. ).

Наприклад, для сухих дров q=10МДж/кг . Це означає, що за повного згоряння 1 кг сухих дров виділяється 10 МДж теплової енергії.


Q — кількість теплоти, яка виділяється в ході повного згоряння палива

q — питома теплота згоряння палива;

m — маса палива.

                                     Коефіцієнт корисної дії (ККД) нагрівника

Коефіцієнт корисної дії нагрівника — це фізична величина, яка характеризує ефективність нагрівника й дорівнює відношенню корисно спожитої теплоти до всієї теплоти, яка може бути виділена під час повного згоряння палива.


                                                        


четвер, 17 листопада 2022 р.

Задачі на рівномірний рух для 7го класу

Задача 1



Футболіст за матч(t=90хв) у середньому пробігає S=20 км. Визначте його швидкість(V1) і порівняйте її зі швидкістю(V2) велосипедиста – 8 м/с

V=S/t

Задача 2

Людина запізнюється на поїзд. До станції можна дістатися, рухаючись або S1=2 км по втрамбованій дорозі зі швидкістю V1=5 км/год., або S2=1,6 км по некошеному лузі зі швидкістю V2=4 км/год. Який шлях обрати?
 В цій задачі потрібно зрівняти t1 та t2 обрахувати їх можна за формулами
t1=S1/V1 ; t2=S2/V2. Зрівнявши два значення часу t ми дізнаємось яким шляхом швидше добереться людина.

четвер, 10 листопада 2022 р.

Лабораторна робота № 5 Тема: Визначення фокусної відстані та оптичної сили тонкої лінзи

 

Лабораторна робота № 5

Тема: Визначення фокусної відстані та оптичної сили тонкої лінзи

Мета: визначити фокусну відстань та оптичну силу тонкої збиральної лінзи.

Обладнання: збиральна лінза на підставці, екран, джерело світла, мірна стрічка.

Виконання роботи:

1. Розташувати лінзу між джерелом світла і екраном та дістати на екрані чітке зменшене зображення джерела світла.

2. Виміряти відстань від джерела світла до лінзи (d1) та відстань від лінзи до екрана (f1). d= 18 см = 0,18 м; f= 14,5 см = 0,145 м.

3. Пересуваючи лінзу, дістати на екрані чітке збільшене зображення джерела світла.

4. Знову виміряти відстань від джерела світла до лінзи (d2) та відстань від лінзи до екрана (f2). d= 12 см = 0,12 м; f= 24 см = 0,24 м.

5. Використовуючи відповідні формули, обчислити оптичну силу лінзи D і фокусну відстань F.

6. Результати вимірювань і обчислень занести до таблиці.

Висновок: значення оптичної сили лінзи, наведене у паспорті — 12,5 дптр, що збігається зі значенням, яке отримали при виконанні роботи. Фокусна відстань та оптична сила лінзи є постійними для даної лінзи.

Теоретичні питання

  1. Що таке дисперсія світла?
  2. Що таке лінза?
  3. Що таке фокусна відстань лінзи?
  4. Що таке оптична сила лінзи?
(Теоретичні питання в зошит для лабораторних робіт  не записуємо , а повторюємо перед здачею лабораторної роботи)

Лабораторна робота № 4 Тема: Дослідження заломлення світла

Лабораторна робота № 4

Тема: Дослідження заломлення світла

Мета: визначити показник заломлення скла відносно повітря.

Обладнання: скляна пластинка з паралельними гранями, олівець, косинець із міліметровою шкалою, циркуль.

Виконання роботи:

1. Підготувати рисунки для виконання роботи. Для цього:

1) покласти скляну пластинку на сторінку зошита і гостро заточеним олівцем окреслити контур пластинки;

2) на відрізку, що відповідає положенню верхньої заломної грані пластинки:

  • позначити точку О;
  • провести через точку О пряму k, перпендикулярну до даного відрізка;
  • за допомогою циркуля побудувати коло радіусом 3-4 см із центром у точці О;

3) під кутом приблизно 45° накреслити промінь, який задаватиме напрямок пучка світла, що падає в точку О; позначити точку перетину променя і кола літерою А;

4) повторити дії, описані в пунктах 1-3, ще двічі (виконати ще два рисунки), спочатку збільшивши, а потім зменшивши заданий кут падіння променя світла.

2. Накласти скляну пластинку на перший контур. Дивлячись на промінь АО крізь скло, поставити поряд з нижньою гранню пластинки точку М так, щоб вона здавалася розташованою на продовженні променя АО. 2). Повторити дії ще для двох контурів.

3. Для кожного досліду:

1) Провести заломлений промінь ОМ.

2) Знайти точку перетину променя ОМ із колом (точку В).

3) Із точок А і В опустити перпендикуляри на пряму k і виміряти довжини а і b отриманих відрізків.

4) Визначити показник заломлення скла відносно повітря.

5)
Результати вимірювань і обчислень занести до таблиці:

Висновок: визначили показник заломлення скла відносно повітря, n ≈ 1,5. Показник заломлення скла не залежить від кута падіння світла. Причини похибки експерименту — неточність побудови та похибка вимірювань.

Теоретичні питання

  1. Що таке відносний та абсолютний показник заломлення?
  2. Що таке заломлення світла?
  3. Закони заломлення світла?
(Теоретичні питання в зошит для лабораторних робіт  не записуємо , а повторюємо перед здачею лабораторної роботи)

Лабораторна робота номер 3 Тема: Дослідження відбивання світла за допомогою плоского дзеркала

 Лабораторна робота номер 3 

Тема: Дослідження відбивання світла за допомогою плоского дзеркала

Мета: експериментально перевірити закон відбивання світла.

Обладнання: лінійка, транспортир, олівець, джерело світла, плоске дзеркало, екран зі щілиною, чистий білий аркуш.

Виконання роботи:

1. Установити екран зі щілиною на білий аркуш. Дослідним шляхом визначити таке розташування джерела світла відносно екрана, за якого смужка світла на папері буде найбільш тонкою і яскравою. Поперек цієї смужки поставити плоске дзеркало та отримати відбитий від дзеркала пучок світла у вигляді світлої смуги.

2. За допомогою лінійки добре заточеним олівцем накреслити на папері лінію вздовж дзеркала. Позначити промінь, що падає на дзеркало (АО) та відбитий промінь (ОВ).

3. Із точки падіння променів встановити перпендикуляр до лінії вздовж дзеркала. Використовуючи транспортир виміряти кут падіння (α) й кут відбивання (β).

4. Повторити дослід кілька разів, установлюючи дзеркало під різними кутами до падаючого променя.

5. Результати вимірювань занести до таблиці.



Висновок: кут падіння дорівнює куту відбивання, а промінь падаючий, промінь відбитий та перпендикуляр, встановлений в точці падіння променя, лежать в одній площині.

Теоретичні питання

  1. Що таке джерело світла?
  2. Що таке приймачі світла?
  3. Що таке світловий промінь?
  4. Закон прямолінійного поширення світла.
(Теоретичні питання в зошит для лабораторних робіт  не записуємо , а повторюємо перед здачею лабораторної роботи)





вівторок, 8 листопада 2022 р.

 Самостійна робота  №1

(Роботу оформлюємо на подвійних аркушах паперу підписуємо своїм іменем )

1) Що таке траєкторія руху?

2) Що таке шлях?

3) Що таке рівномірний рух?

4) Що таке швидкість руху?

Задача 1

 Судно йде рівномірно зі швидкістю 7,5 м/с. Який шлях подолає судно за 2 години?

Задача 2

 Стадо антилоп може досить довгий час зберігати швидкість руху 80 км/год. Який шлях подолає стадо за пів години?


понеділок, 7 листопада 2022 р.

 08.11.2022 Інформатика 6й клас

 Тема Програмне забезпечення для створення й відтворення комп'ютерних презентацій. Засоби керування демонстрацією презентації та об’єкти презентації. Типи слайдів.


Клікабельне поссилання на відео



Дз прочитати парграф 9 та 10

 08.11.2022 Інформатика 9й клас

         Тема: Абсолютні, відносні й мішані посилання на                                   комірки та діапазони комірок.











Домашнє завдання Параграф 3.1 ст126-130 та вправа 3.1. ст 130-131

Файл для роботи над вправою 3.1

Відеоінструкція для виконання вправи

пʼятниця, 4 листопада 2022 р.

 04.11.2022 Інформатика 5й клас

Ми вже говорили, що існують певні операції створення та опрацювання тексту: від його введення до друку. Розглянемо, яким чином можна виконати перший етап створення документа — введення тексту

Традиційним є набір тексту за допомогою клавіатури. У цьому випадку текст вводиться буква за буквою, слово за словом, сторінка за сторінкою. Цей процес є досить копітким і трудомістким.

Курсор — вказівник на поточну позицію; це візуальна позначка на екрані, яка вказує користувачеві, де буде розміщений наступний символ. Текст вводять у вікні документа в тій позиції, де розміщений текстовий курсор (Слайд 16)

Останнім часом у зв’язку з розповсюдженням кишенькових комп’ютерів усе більшої популярності набуває рукописне введення тексту за допомогою графічного планшету, світлового пера, чутливого екрана та інших пристроїв. Менш вживаним способом на сьогодні є голосове введення тексту за допомогою мікрофона. Текстовий процесор Wоrd також має такі можливості, але поки що тільки для китайської, англійської і японської мов.

Після введення тексту користувачеві, як правило, доводиться редагувати текст, виправляючи в ньому помилки, допущені під час введення.

Редагування – перетворення, що забезпечує додавання, видалення, переміщення або виправлення змісту документа.


2. Правила введення тексту: 

Ø робити один пропуск між словами;

Ø розділовий знак не відривати від слова, за яким він стоїть;

Ø після розділового знака ставити пропуск;

Ø після відкритих дужок або лапок відразу писати текст;

Ø закривати дужки або лапки відразу за текстом;

Ø до і після дефісу не ставити пропуск;

Ø до і після тире ставити пропуск;

                Практичні заняття 

1. Відкрити текстовий процесор MS Word. 

2. Відкрити скопіювати текст (Grammarly – новий сервіс, створен    у 2019 році, але відомий далеко за межами. Компанію заснували британці Олексій Франко, Максим Литвин та дмитро Керівний. Суть сервісу полягає в перевірці лексики  мовних зворотів синтаксису українських  текстів. Також тут можна перевірити  важливість контенту.) до текстового документа

3. Відредагувати текст, тобто знайти помилки і виправити їх. 

 4. Перевірити себе (результат має бути таким)

5.Скинути в приватні повідомлення вчителю для перевірки

Домашнє завдання

1. Відкрити текстовий процесор MS Word.
 2. Створити новий документ. 
3. Організувати пошукову роботу на тему «IT-проєкти українців» і ввести два речення про кожен проєкт будь-яким зручним для вас способом.
 4. Зберегти у форматі .DOCX
5.Скинути у приватні повідомлення вчителю.



Практична робота 2 Конфігурація комп’ютера під потребу.

    Практична робота 2 Конфігурація комп’ютера під потребу. Увага! Під час роботи з комп’ютером дотримуйтеся правил безпеки та санітарно-гі...